Klassieke muziek: cursussen/concerten/lezingen
docent: Ebo Reitsma

Stedsfinne 27
8711 GG Workum
0515-543292


thuis
       Luisteren naar muziek: hoe vanzelfsprekend?
cursussen / lezingen
      Cursusaanbod voor verenigingen / luisterclubs, etc.
muziekanalyses
      Downloaden of verzending per post
informatieboekjes klassieke muziek
      Muziekgeschiedenis/instrumenten/genres/vormen overige publicaties,
      o.a. Muziek uit Scandinavi�

dvd: documentaires/concert/opera/ballet
      Oude tv-opnames, verkrijgbaar op dvd
Workum Klassiek Concerten
      Jaarprogramma, reserveren
Workum Klassiek Educatief
      Muziekcursus in Workum
meer informatie
      Kosten, faciliteiten, docent en links
contact
 • Meer informatie
 • Contact

  Voor alle informatie: een e-mail sturen naar Ebo Reitsma, heerbees@ziggo.nl 

   

  Wat kost het?

  De kosten staan vermeld bij de betreffende informatie. Hieronder staat nadere informatie over lezingen en cursussen op plaatsen die globaal gezien op meer dan 100 km afstand van mijn woonplaats Workum liggen verwijderd (gezien de langere reistijd worden daarvoor bescheiden extra kosten in rekening gebracht). 
  Voor cursussen geldt dat informatiemateriaal niet bij de totale cursusprijs is inbegrepen. De prijs van het informatiemateriaal per deelnemer staat vermeld.
  honorarium:
  In het algemeen zijn de kosten voor een korte lezing van maximaal 1 uur €80,- en voor een lezing van maximaal 2 uur (incl. pauze) €100,-. Voor  cursussen (dus 2 dagdelen of meer) geldt doorgaans een honorarium van €90,- per dagdeel.
  Bovengenoemde honoraria zijn gebaseerd op een totaal af te leggen reisafstand van 100 km. Daarboven wordt €0,10 / km extra honorarium gerekend (i.v.m. de langere reistijd).
  reiskosten:
  Voor lezingen worden reiskosten á €0,20 per km in rekening gebracht.
  Voor cursussen worden de reiskosten in onderling overleg vastgesteld.


  Noodzakelijke faciliteiten

  Voor alle lezingen en cursussen is afspeelapparatuur noodzakelijk. Vooraf overleg hierover is gewenst. Audio-apparatuur (versterker en luidsprekers) neem ik zelf mee. Wel zijn een stopcontact en tafels noodzakelijk. Bij grotere ruimten (meer dan 50 mensen) is een microfoon misschien wenselijk.
  Indien er ook gebruik wordt gemaakt van een video-presentatie, is de aanwezigheid van een beamer en een scherm noodzakelijk. Afspeelapparatuur (dvd-speler en/of laptop) neem ik ook zelf mee. 

  In het algemeen geldt: de bediening van alle apparatuur moet kunnen plaatsvinden vanaf de plaats waar ik sta.

       

      De docent

  Muziekdocent Ebo Reitsma, volgde, na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de architectuur en in de stedenbouw, van 1982-1987 de opleiding Schoolmuziek aan het Conservatorium in Gronin­gen. Momenteel is hij werkzaam als free-lance docent. In die hoedanigheid geeft hij cursussen en lezingen over muziek, o.a. een jaarlijkse cursus in zijn woonplaats Workum en concertvoorbereidingen voor Het Nut in Baflo. Tevens geeft hij korte inleidingen voorafgaande aan concerten van het Noord Nederlands Orkest in Leeuwarden, Drachten en Groningen. Voor de Stadsschouwburg in Groningen verzorgt hij inleidingen voor de voorstellingen van o.a. Opera Zuid. 
  Ook werd en wordt hij regelmatig gevraagd door o.a.luisterclubs en afdelingen van kerk, het Nut en Plattelandsvrouwen om lezingen te verzorgen.
  Een onderdeel van het muziekdocentschap is ook het aanleggen van een inmiddels aardig gegroeide hoeveelheid muziekanalyses (die ook op deze website zijn te vinden).
  Verder is Ebo Reitsma verbonden aan de Stichting UP en als artistiek leider aan de Stichting Workum Klassiek. Als (amateur) zanger heeft hij gezongen in o.a. het Noordelijk Vocaal Ensemble, het Nederlands Studenten Kamerkoor, Capella Frisiae en (nog steeds) in het het Noord Nederlands Concertkoor. Tevens heeft hij als (wederom amateur) componist een liederencyclus (voor sopraan, klarinet en piano) en enkele korte pianowerken op zijn naam staan. 


  Links:

   

  fjoer 

  beelden
  houtsnijwerk
  beeldhouwcursussen
  Fjoer, Floor van der Leun  Bascohof 5
  8711 EW Workum
  0515-543292 - floor@fjoer.nl
  www.fjoer.nl

   

   


  Stichting frysKlassiek

  is een stichting die in Friesland werkzaam is op het gebied van klassieke muziek. Onder haar beheer vallen o.a. het Warnser Bach Ensemble en It Kryst Kollektief.

   

  Kultuerhûs Klameare Workum 
  www.klameare.nl

  Beethoven

  www.raptusassociation.org   Een fraaie website over Beethoven: leven en werk, uitgebreide achtergrondinformatie over z'n composities.

  Leo Martinus   schilderijen 
  www.leomartinus.org

   

       
   
   

  Het Noord Nederlands Orkest:

  het orkest van noord-Nederland dat concerten geeft in Groningen, Friesland en Drenthe. Een orkest met een programmering die opvalt door haar originaliteit en veelzijdigheid. Voorafgaande aan de concerten in Groningen, Drachten en Leeuwarden worden korte lezingen gehouden. Meer hierover en over het gehele programma vindt u op de website van het NNO, www.nno.nu  Ook kunt u bij het NNO de nieuwe seizoensbrochure aanvragen: info@nno.nu  Ruth Vulto Gaube 
  beeldhouwster
  beeldhouwwerken
  cursussen
  workshops
  lezingen
  houtbaar
  www.ruthvultogaube.nl

   


  Gedichten van Tsjêbbe Hettinga en muziek van Ebo Reitsma

  'Berichte aus Czernowitz' is de titel van een liederencyclus voor sopraan, klarinet en piano, gecomponeerd door Ebo Reitsma. De cyclus - geschreven in een laat-romantische stijl - is gebaseerd op teksten van Selma Meerbaum-Eisinger, een Joods meisje dat in 1942 op 18-jarige leeftijd is overleden in een concentratiekamp. Van deze compositie is een CD uitgebracht die is opgenomen tijdens het 4 mei-concert 2004 in Workum. De uitvoerenden zijn de sopraan Djoke Winkler Prins, de klarinettist Ermo Hartsuijker en pianiste Rixt van der Kooij.

            

  Op deze CD staan ook gedichten van en voorgedragen door de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga 
  De CD-uitgave is voorzien van een tekstboekje met alle teksten.

  hieronder enkele luisterfragmenten van deze CD.
  (klik op één van de icoontjes hieronder)

  Herbstregen.mp3  'Herbstregen'                      Intermezzo.mp3   Intermezzo       .mp3    gûwl

  Muziek: begrijpt u het? -- Ebo Reitsma -- St�dsfinne 27 -- 8711 GG Workum -- 0515-543292

  � 2007 Muziek: begrijpt u het? - Disclaimer - Makke troch Roelof Fopma.nl